Věnečky jsou docela pracná záležitost, ale když se naskytne významná příležitost, ráda je upeču. Ony nejsou ani tak pracné, jako časově dosti náročné, musí se čekat na vychladnutí těsta a pudinku a to poněkud znepříjemňuje proces vytváření tohoto skvělého zákusku.
Potřebujeme:
na těsto
500 ml vody
170 g hrubé mouky
160 g másla nebo Hery
špetka soli
8 vajec
na krém
250 g másla
150 g moučkového cukru
1 l mléka
3 vanilkové pudinky
vařený pudink jsem úspěšně nahradila krémem Olé dr.Oetkera a to 3 baleními
na polevu
250 g moučkového cukru
100 g másla
2-3 lžíce rumu
Jak na to:
Vodu se špetkou soli a máslem přivedeme k varu a vysypeme mouku, na mírném ohni odpalujeme, dokud se nevytvoří kompaktní nelepivá hrouda těsta, dno hrnce je bílé. Těsto necháme vychladnout a vmícháme do něj postupně 8 vajec. Na plech stříkáme kolečka strojkem nebo ustřiženým sáčkem. Pečeme asi 15 minut v maximálně vyhřáté troubě, za žádných okolností neotvíráme, můžeme dosušit při nižší teplotě. Těsto se nafoukne a ztvrdne, po vytažení z trouby se musí ihned rozpůlit, později změkne a rozkrojit už nejde.
Krém připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem a vmícháme do něj vychladlý pudink, obejít se to dá použitím pudinku za studena. Krémem naplníme věnečky. Nejlepší je vyskládat slepené kousky na plech a na něm je dozdobit polevou, kterou snadno vytvoříme tak, že rozpustíme máslo, do něj vsypeme cukr a přidáme rum, zamícháme a poléváme.
Z výše uvedeného množství surovin udělám asi 50 věnečků v průměru asi 7 cm.
Zákusek není ani trochu dietní, ale také není z druhu těch, které pečeme příliš často.
-Felisín-
Žádné komentáře:
Okomentovat